Elin Nilsson - Så här röstade jag i valet och varför

Elin Nilsson

Så här röstade jag i valet och varför

KVINNOR OCH POLITIKEN - SERIE I TRE DELAR Permalink0


I måndags var jag i Sundsvall och förtidsröstade :) 

Jag är fortfarande skriven där uppe och kommer vara i Stockholm och springa runt på en massa olika valvakor hos partierna på valdagen så det var perfekt att passa på i början av veckan. Jag och mamma åkte till Mittuniversitets vallokal som har superbra öppettider (till kl. 19) och det var bara typ två personer före oss = ingen väntetid! Ett tips är att titta på Valmyndighetens hemsida vilka ställen man kan gå till och vilka öppettider som gäller för ens hemstad om man vill förtidsrösta. Den infon finns här.

Och hur röstade jag då?
Jag är helt partipolitiskt obunden i mitt jobb som journalist och även här på bloggen. Dock tycker jag att det är lite töntigt att skriva en valblogg och inte berätta hur man tänker, hehe. Så det ska ni självklart få veta!

Eftersom jag är en wannabe amerikan 
à la Victoria Silvstedt så fokuserar jag mer på person än på parti när jag röstar. Helt enkelt för att, som jag nämnt förut, så finns det inget parti som är bäst på varenda ställe av alla Sveriges 290 kommuner. Det finns inte heller något enskilt parti jag håller med fullt ut på riksplanet - och även där beror väldigt mycket på vem som är partiledare samt vilka fler som är ledande inom partiet tycker jag. Sedan drar jag så klart en gräns vid partier som står för antidemokratiska och extremistiska åsikter. Min erfarenhet är dessutom att dessa partier inte brukar ha speciellt sköna företrädare såatte… 

Det finns ett personvals-system i Sverige som gör att man kan kryssa de kandidater man vill se valda på partiernas lokala valsedlar. Jag kommer att skriva ett inlägg och förklara detta närmre innan valdagen :)

Så till Sundsvalls kommunfullmäktige valde jag att rösta på en kvinna som heter Bodil Hansson, hon representerar Socialdemokraterna. Och till riksdagen röstade jag på en kvinna som heter Liza-Maria Norlin, hon representerar Kristdemokraterna. Jag har känt båda två sedan jag var 18 år gammal och följt deras politiska arbete på nära håll. Inte sällan då de debatterat mot varandra :) Dom är båda oerhört duktiga i debatten, pålästa kring sina frågor, tillgängliga för väljarna, jobbar stenhårt inte bara när det är valrörelse utan året runt - varje år. Och det jag ser som viktigast av allt: dom brinner verkligen för att människor ska ges förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt. Med den utgångspunkten så spelar parti mindre roll tycker jag.

Sedan har jag en princip att bara rösta på kvinnor - vilket jag rekommenderar alla att göra oavsett vilket parti man röstar på. Anledningen till det är främst att det är något som är väldigt skevt i Sverige när vi, år 2018, ännu aldrig har haft en kvinnlig statsminister.

Beror det på att det inte finns så många kvinnor aktiva inom politiken?
Nej, knappast. Det finns hur många som helst.

Beror det på att det inte finns tillräckligt många duktiga kvinnor inom politiken?
Hell to the no. Kolla på Ebba Busch Thor och Annie Lööf - för att bara nämna två exempel. Dom sopar banan under i princip varje partiledardebatt på TV ju.

Beror det på att det inte finns kvinnor som vill ta på sig det statsministeruppdraget?
Inte det heller. Glöm aldrig vad som hände med Mona Sahlin och Anna Kinberg Batra. De är två mycket politiskt erfarna och kompetenta kvinnor - som var redo att ta på sig att leda Sverige från sina respektive partier Socialdemokraterna och Moderaterna. Och så mycket skit dom fick ta emot i medierna, från andra ”bättre vetande” politikerkollegor samt från människor i allmänhet är riktigt sunkigt faktiskt. Jag ska ger er exempel på det: 
 

 Syftet med artikeln är solklart. Att ifrågasätta Mona Sahlins trovärdighet som ledare för ett arbetarparti. När hon minsann LYXAR till det med en SVINDYR handväska.
Hur många rubriker har ni sett om sosse-gubbarnas skräddarsydda och påkostade kostymer? Inga alls? 
Tänkte väl det. 
 
Året är 2014 och Anna Kinberg Batra är nominerad till att bli Moderaternas partiledare. Då ställer ofta journalisterna den otroligt livsviktiga och slutgitigt avgörande frågan: Kan hon verkligen det när hon ska representera HELA landet? 
På grund av ett skämt hon drog i sin ungdom 16 (!) år tidigare. 
Var skämtet rasistiskt eller hatiskt mot utsatta grupper i samhället? 
Inte alls något sånt nej. Hon fick frågan om varför fler invånare i Stockholm än på landsbygden röstar på Moderaterna. Och hon svarade med glimten i ögat: "För att Stockholmare är smartare än lantisar." Så klart att det är fullt rimligt för henne att säga att dom som röstar på hennes eget
 parti är smartast. Det går ju att jämföra litegrann med att jag till exempel skulle få frågan om varför fler invånare i Sundsvall streamar Zara Larssons låtar på Spotify än vad det är i Luleå. Då skulle jag kunna svara: "För att Sundsvallsbor är mer smakfulla än Luleåbor." Men man ska kanske passa sig för att säga sånna saker. Det straffar sig livet ut tydligen. Om man är kvinna alltså. 

Det söks alltid efter "bevis" för att det inte går att lita på kvinnor. Att vi är lögnaktiga, kallt beräknande och sitter på en ond plan. Kan man då ogiltigförklara det vi säger genom att peka på "en upptäckt motsats" som till exempel:
Dyr handväska = förstår inte hur dom som sliter på golvet har det.
Sa att lantisar inte är lika smarta = har en värdelös politik för landsbygden. 

Så åter till valet. Jag tänker att om man aktivt väljer att sätta personkryss för kvinnliga kandidater så är det ett sätt att visa att man vill ha förändring i hur maktfördelningen på olika nivåer ser ut i Sverige. Det är ett viktigt ställningstagande man kan göra för att påverka - som dessutom inte kräver någon ansträngning alls :)

Ett tips är att följa hashtagen #kryssaenkvinna i sociala medier!

Genom att kryssa dom två kvinnorna jag valde så vet jag garanterat att min röst kommer ge väldigt mycket tillbaka. För en sak kan jag som har varit med på insidan av politiken under många år tala om för er: det skiljer otroligt mycket åt mellan olika riksdagsledamöter i hur mycket dom anstränger sig för att göra ett bra jobb. Trots att dom på pappret har samma uppdrag. Och dom får samma lön utbetald varje månad - den ligger på 65 400 kronor i månaden oavsett om man jobbar 10 timmar om dagen eller tre timmar om dagen. Oavsett om man bryr sig om att svara i telefonen när medborgare ringer en eller inte.  

Till landstingsfullmäktige röstade jag blankt, som en markering. Eftersom jag tycker att hela systemet är uppbyggt på fel sätt. Jag anser inte att sjukvården ska styras lokalt, utan från ett nationellt håll där de som bestämmer kan se helheten i vilka behov som finns. Idag är hemskt nog så att det är stor skillnad på hur länge man behöver vänta och vilken kvalitet det är hos sjukhuset man åker till beroende på var man bor någonstans.

Jag som är uppvuxen i Västernorrlands län, som har en av de allra sämsta landstings-ekonomierna i hela landet, fick vänta i två år (!) på att göra min ADHD-utredning. Då räknat från när jag väl blev uppskriven på väntelistan. Innan dess var det några år med svängar lite då och då inom psykiatrin där jag slussades runt utan en klar plan och med ingen som föreslog vad som egentligen är ”felet med mitt psyke”. Utan till sist var det min bror som sa till mig att ”jag tror att summan av alla dina issues kan koka ner till ADHD”.

Symptomen för killar och tjejer ser ju i regel olika ut. Och eftersom jag aldrig varit aggressiv mot lärarna när jag gick i skolan, hamnat i en massa krogbråk på fyllan eller varit allmänt stökig på ett fysiskt sätt så hade jag aldrig tänkt på att det skulle kunna vara det. Tydligen hade inte psykiatrin tänkt på det heller. Precis som att män får utgöra normen för mycket annat i samhället så är det även rätt mycket av det inom sjukvården. Tillstånd som bara drabbar män ges mer stöd att forska om, tillstånd som drabbar både män och kvinnor men där symptomen syns på olika sätt utgår från hur de visar sig för män.

Ännu en anledning att rösta på kvinnor i valet.
Vi kvinnor vet ju så klart bäst vilka utmaningar vi möter i vår vardag samt vad som behöver göras för att vi ska känna oss trygga och må bra. Med fler kvinnor på maktpositioner inom politiken kommer kvinnors perspektiv att få större gehör.

Så nu vet ni hur jag personligen ser på röstningen. Som vanligt är ni mer än välkomna att ställa frågor om allt mellan himmel och jord.

Det finns mycket mer jag vill säga om hur det går till när olika landstingsfullmäktigen styr sjukvården runt om i Sverige och varför det är ett dåligt system. Därför har jag tidsinställt ett blogginlägg till kl 07 imorgon bitti där jag redogör för det - och så berättar jag mer om hur det gick till med ADHD-utredningen jag gjorde. Så det kan ni läsa om på bussen på väg till skolan eller jobbet.

Det finns också mycket mer jag vill säga om hur cirkeln ser ut för mediers dramaturgi och historieberättande kring kvinnors fall. Faktiskt är det så, att det finns en global modell för hur kvinnor som först porträtteras som starkt lysande stjärnor sedan släcks ner offentligt. Som ser rätt likadan ut oavsett om du är en ung och lovande kvinnlig kommunpolitiker från Sundsvall eller en ung och lovande kvinnlig världsartist från Louisina. Ett blogginlägg om det är tidsinställt till kl 17 imorgon. Och då kan ni läsa den sista om det på bussen på väg hem :) 

Det blir alltså en miniserie i tre delar.
Döper den till Kvinnor och politiken

Till top