Elin Nilsson

Så här fungerar personval

Politisk påverkan Permalink0

På partiernas listor står det namn och dessa är de kandidater du kan sätta ett kryss för.
Vilka som sedan kommer in i riksdagen, landstinget och kommunen beror på hur många mandat partiet får samt hur många kryss kandidaterna får.

Vi kan ta riksdagsvalet som exempel.

För att en kandidat över huvud taget ska komma in i riksdagen så behöver partiet i fråga först och främst få mandat att sitta där. Om det är ett län där till exempel Miljöpartiet inte är stora nog att få ett mandat men en av deras kandidater får 1000 kryss och en annan kandidat från Moderaterna får 500 kryss så kan ändå moderaten bli den som kommer in medan miljöpartisten inte gör det.

Om ett parti har två mandat till riksdagen i ett län så kommer de två som står högst upp på listan att komma in - om ingen kryssar förbi. Partierna väljer själva hur deras listor ska se ut genom nomineringar och omröstningar en tid inför valet. Det finns dock en spärr på fem procent som en kandidat måste komma förbi för att den ska kunna bli invald på personkryss. Kandidaten måste alltså komma upp i fem procentenheter av partiets totala antal röster.

Så till exempel; om Liberalerna har ett mandat i ett län och partiet får 10 000 röster så behöver en person som står på listan men inte högst upp få både fler kryss än den som står etta - och antalet kryss behöver vara minst 500. Det betyder att om någon som står på plats nr 10 får 300 kryss och den som står på första plats får 100 kryss så kommer ändå inte den som vann folkets röst att bli invald i riksdagen.

Därför är det svårt att kryssa sig in för ett stort parti i ett stort län. Men det har hänt. Jag tycker att det är värt att sätta ett kryss för de man vill se valda och även att spärren borde sänkas avsevärt - kanske till och med tas bort helt. Om partierna ändå har valt kandidaterna att stå på listan så ska ju alla vara likvärdigt valbara tycker jag.

Vilka som kommer in och hur många kryss kandidaterna får börjas räknas efter valdagen. Nästa vecka kan man börja följa resultaten på Valmyndighetens hemsida och den uppdateras löpande under räkningen.

Till top