Elin Nilsson - Har du panik över vad du ska rösta på eller vad som kan hända efteråt: här är vad du behöver ha koll på

Elin Nilsson

Har du panik över vad du ska rösta på eller vad som kan hända efteråt: här är vad du behöver ha koll på

Politisk påverkan, Politiska partier Permalink0

  Råd till väljare som ännu inte bestämt sig? 
Du som inte bestämt dig och känner dig stressad inför att det är dags att rösta nu - ta det bara lugnt. Att bestämma sig för hur man ska rösta är som att köra bil, sjukt svårt om man inte har lärt sig systemet och easy like a Sunday morning när man väl har förstått hur det funkar. Det är nu mindre än ett dygn kvar till vallokalerna stänger. Vid det här laget ska du trycka på mute-knappen och inte lyssna på bruset från politiker som bedriver valkampanj utan du ska istället get down to business på egen hand. 

Imorgon kan bli en easy Sunday morning om du följer denna valmodell:  

Lista partierna
Skriv ner namnet på alla partier på tre olika listor. En för kommunen, en för landstinget och en för riksdagen. 

Rensa 
Om det finns partier som du vet säkert att du inte vill rösta på, stryk dem med en gång så finns det färre kvar att välja bland. 

Lista dina hjärtefrågor
Gör en sedan en lista med punkter på saker du tycker är viktiga att de prioriteras och fungerar i samhället. Och här gäller det att försöka vara så konkret som möjligt. Så istället för att skriva ”feminism” om du tycker att det är viktigt så försök att beskriva vad det innebär för dig. En konkret definition kan till exempel vara ”hjälpa tjejer med psykisk ohälsa”. 

Sortera
Därefter sorterar du in dessa punkter i respektive lista för de tre olika valen, utefter vilken fråga som behandlas på vilken nivå. Att hantera psykisk ohälsa till exempel är främst landstingets ansvar då de styr sjukvården i länet du bor. Det är också viktigt att skolan har tillräckligt med kuratorer och psykologer för att kunna hjälpa elever med problem. Alltså hamnar den punkten på kommunen också. Är du osäker på vem som ansvarar för vad - googla! Det är viktigt att dela upp det hela eftersom samma parti kan vara som natt och dag i hur bra de är beroende på vilken stad man bor i. 

Googla
När indelningen är klar så ska du använda Google like crazy - det absolut snabbaste och enklaste sättet att hitta information. Dessutom är ju vi unga proffs på att googla! Om du klarar av att hålla koll på bloggkändisarnas liv, vet vilka Youtubers som för tillfället är i en konflikt och du är expert på att stalka ditt ex nya liv via Instagram - then you got this.  

Formulera rätt söktermer
I sökfältet skriver du punkt för punkt av det som du listat som viktigt + din kommun eller ditt landstings namn. Det kan se ut till exempel så här: ”Skolkuratorer Umeå” eller ”Ungas psykiska ohälsa Västerbottens landsting”. Om det är frågor som ligger på riksdagen att hantera googlar du frågorna utan att lägga till lokal plats. Om en punkt man skrivit ner kopplat till feminism handlar om kvinnors trygghet kan man till exempel googla: ”Göra lagen bättre för att skydda kvinnor mot våld i hemmet”. 

Titta på förmåga att leverera
Och nu till det viktigaste! När du googlat fram en lista med sökresultat så ska du över huvud taget inte titta på NÅGOT som partierna säger att de vill jobba med efter valet. Du ska enbart titta på vad de redan har gjort. I en valrörelse pratar alla om bättre skola och sjukvård. Alla döper helt plötsligt om sig själva till ”Bättre Samhälle-partiet” och det är lätt att bli sjukt förvirrad av alla valslogans. Därför ska du tänka så här: Om du vore chef på ett företag och behöver anställa en ny medarbetare så tar du så klart inte bara in folk på intervjuer för att höra dem säga ”jag är den bästa du kan välja och jag kan allt faktiskt” utan du tittar ju på deras CV och referenser för att se vad de olika sökandena har levererat. Du säkerställer alltså att den som säger att det är viktigt för honom eller henne att ge en god service till kunder verkligen kan göra handling av sina ord. Så om något parti som styr idag där du bor säger att de lovar bättre hjälp för unga med psykisk ohälsa och du kommer över en artikel i den lokala nyhetstidningen där det står att en undersökning visar att skolkuratorerna i kommunen blivit färre under de senaste åren - så vet du att du inte kan lita på partiet i fråga. 

Välj nyheter och inte partimaterial 
Läs nyhetsartiklar kopplade till dina ämnen från objektiva medier på lokal och nationell nivå. Där journalister berättar om vad som faktiskt hänt rent konkret - och politikerna får komma till tals genom intervjuer. Bor du i en kommun där det som ligger dig varmt om hjärtat fungerar så är det en god idé att rösta på ett parti som redan styr, om det inte fungerar är det en god idé att rösta på ett parti som inte sitter i ledningen men som har lagt fram konkreta förslag för att försöka förbättra situationen. Titta på vilka av motståndarpartierna i så fall har gjort något under de fyra år som har passerat, att de lagt fram egna förslag. Kanske två av motståndarpartierna mest bara har gnällt - medan ett av dem har försökt att driva igenom det du tycker är viktigt. Actions speaks louder than words. Om din partner säger att han eller hon älskar dig, men samtidigt är otrogen och aldrig ställer upp för dig så är det inte den personen du ska gifta dig med. 

Sammanställ informationen
För varje punkt du går igenom ritar du ett litet hjärta bredvid det parti som varit bäst på att på riktigt göra saker för att det ska bli bättre. När du är klar ser du var du placerat flest hjärtan och därmed vet du hur du ska rösta! 

#kryssaenkvinna 
Oavsett vilket parti det blir så rekommenderar jag jag starkt att man ska sätta ett kryss för en kvinna på partiets valsedel. Varför det är en bra grej att göra kan du läsa om här

När kommer valresultatet? 
Valresultatet kommer på valnatten. Så samla ihop några kompisar och kör en uppesittarkväll! Googla runt efter vilka olika valvakor som sänds på TV och välj en som verkar rolig att titta på. Under kvällen och natten kommer reportrarna att besöka olika partiers egna valvakor, intervjua politiker och siffror med uppdateringar om hur det går presenteras löpande till dess att resultatet står klart. Om du måste upp tidigt till skolan eller jobbet dagen efter så kör på energidryck och concealer. Jag lovar att du inte vill missa detta. Valet är riktigt spännande och det är mycket som står på spel. 

Vad händer om SD blir störst? 
Om SD blir störst så finns det en del olika scenarion som kan uppstå. En sak kan vi dock veta med all säkerhet och det är att Jimmie Åkesson inte kommer att bli statsminister i Sverige. Helt enkelt för att de andra partierna inte kommer att släppa fram honom. Här är några av de saker som kan ske i övrigt: 

- SD röstar på Alliansens budget och regeringen tvingas därmed att avgå. På så sätt blir det ett maktskifte och Ulf Kristersson får flytta in på Rosenbad. 

 - SD röstar på Socialdemokraternas budget trots att Alliansen är större än de rödgröna. I så fall kommer Stefan Löfven att avgå enligt honom själv. Det med anledning av att han inte vill regera med stöd av SD. 

- Partierna kommer överens över blockgränserna om att blockera ut SD. Det har hänt en gång förut, efter förra valet. Då ingick de övriga partierna i den så kallade Decemberöverenskommelsen. Den föll senare då den blev starkt kritiserad och det var svårt för partierna att samarbeta med varandra därefter. Då det finns en anledning till att blocken är indelade i höger och vänster - helt enkelt att lika barn leka bäst.

- Nya partikonstellationer kan bildas. Alternativet med att alla går ihop mot SD ännu en gång är inte speciellt sannolikt. Däremot kan det bildas nya samarbeten. S + MP + C + L är ett möjligt exempel på det. Men ingen politiker vill säga för mycket om vilka de kan tänka sig att förhandla med innan alla röster är räknade och de har utgångsläget klart för sig.

- Allt blir kaos. Då kan ett så kallat nyval
utlysas - vilket innebär att väljarna får ta sig till vallokalerna och rösta en gång till.

När är det klart vem som blir Sveriges nya statsminister? 
Den 24 september samlas den nyvalda riksdagen för att välja en talman. Det är en viktig roll - bara kungen har en högre position i Sverige! Sedan föreslår talmannen vem som ska bli Sveriges statsminister. Fler kandidater kan skickas fram som förslag om partierna inte vill acceptera talmannens förslag. Det står sedan mellan dem som blivit föreslagna. Efter det så röstar riksdagens 349 ledamöter. Man röstar aldrig mot någon - man röstar bara för den kandidat man vill ha. Den kandidat som talmannen föreslog utses till statsminister om inte fler än hälften av de som sitter i riksdagen röstar på någon annan kandidat.

Så svaret är kort och gott att Sveriges statsminister för perioden 2018-2022 utses den 24 september - om inte kaos uppstår och det blir nyval.

 Rösterna i valet börjar räknas efter att vallokalerna stängt kl 20 på söndagskvällen. Fram till dess kommer jag svara på allt ni undrar över. Ställ era frågor på min Instastory: @elin_sundsvall 

Till top