Elin Nilsson - ”I maktens korridorer ser vi oss över axeln”

Elin Nilsson

”I maktens korridorer ser vi oss över axeln”

Jämställdhet Permalink0
God kväll alla, 
 
Idag har jag varit så så trött verkligen. Har blivit för gammal för att dygna ju, när jag gick i nian var det inga problem att sitta vid datorn hela natten och sen gå till skolan som vanligt. Eller lite trött var man väl men det var ju detsamma även om man sovit. Nu blir huvudet kaos av det. Vilket kanske är hälsosamt i och för sig :) 

I alla fall, var vaken i 24 timmar igår till idag då jag körde bil ner till Borlänge, skrev en story och sen upp till Sundsvall igen. Artikeln publicerades tidigare idag på Dagens Opinion som jag jobbar för. Den handlar om sexuella övergrepp inom en politisk organisation. 
Läs den här.  

Jag minns i höstas när #imaktenskorridorer, politikens #metoo-upprop kördes igång. 
Så här inleddes det: 

"Vi började med politik för att vi ville förändra världen och bygga ett bättre samhälle. Vi fick snabbt lära oss att vi kommer behöva förändra politikens egen värld först. 

Sexuella övertramp och övergrepp är en del av alla hörn av samhället, och maktens män är inga undantag. Många av oss går genom maktens korridorer och ser oss över axeln. Vi är färdiga med det. Nu berättar vi tillsammans om det som borde berättats för länge sedan. 

På mindre än två dygn har över 250 berättelser kommit in om övergrepp och trakasserier begångna av den yttersta makten – Sveriges politikerelit. Riksdagsledamöter, ministrar och EU-parlamentariker och ungdomsförbundstoppar har omnämnts i vittnesmålen som beskrivit både olämplig beröring, ovälkomna kyssar och våldtäkter." 

Och så stod det klart svart på vitt det man egentligen alltid vetat innerst inne. 
Det här sker överallt. 

Och vad handlar det om?
Män som är klumpiga och inte förstår kvinnors gränser sexuellt? 
Att det helt enkelt inte går att motstå frestelsen att kommentera tjejers kroppar om de är riktigt snygga? 

Nej, inte alls. 
Det handlar om makt. När kvinnor börjar komma ikapp män maktmässigt eller är så pass drivna och smarta att dessa maktens män ser dem som ett hot.
Då finns det ett enkelt sätt för dem att mota tillbaka oss (eller fanns rättare sagt, idag är det inte så himla enkelt för dem eftersom vi kvinnor pratar mer öppet om saker som händer oss) och det är att påminna oss om att vi inte ens äger den så grundläggande tryggheten att ha rätt till våra egna kroppar. 

Jag har själv hållit på med politik. Och jag tror inte att det är en slump att de sexuella trakasserier jag blivit utsatt för av maktens män alltid har kommit efter att jag tagit ett steg framåt. 

"Vilket bra tal du höll, vad kul! Dock var det svårt att koncentrera sig på vad du egentligen sa, eftersom din kropp är så distraherande och det blir lätt att man tänker på annat. Så känner nog många när de ser dig!"

"Vad duktig du är som får så många röster! Du verkar vara uppskattad. Däremot går det ju en del rykten...
Om att du har legat dig till politiska uppdrag och så." 

Män som är så små i sig själva och så livrädda för kvinnor att de ger sig på deras kroppar. 
Men det går inte att göra så i det fördolda längre. Uppropet i höstas avslutades med: 

"Till alla mäktiga män som skrämt, tystat och förgripit sig på våra politiska medsystrar:
Vi är färdiga med att se oss över axeln. Nu är det er tur."  
Till top