Elin Nilsson - Det här är Valkollen 2018

Elin Nilsson

Det här är Valkollen 2018

Det här är Valkollen 2018 Permalink0

Varmt välkomna hit alla. 
Jag heter Elin Nilsson och är ny bloggare här hos Modette. 

Den 9 september är det val i Sverige - det jag kommer göra genom den här bloggen är att hjälpa er hålla koll på allt det som händer runt omkring partierna fram till valdagen. Och vad andra opinionsbildare, så som influencers och kulturpersonligheter, tycker om olika politiska frågor. 
Här får ni en bevakning där nyheter som är relevanta för unga är i fokus. 
Som en bro mellan det digitala livet och rummen där politikerna verkar. 

Valkollen 2018 är en samlingsplats för allt det som rör valet i höst. Allting förklarat på ett sätt som är tillgängligt och enkelt att förstå. Politiker har en tendens att tävla om vem som låter smartast och ibland krångla till saker lite väl mycket. Och så tappar de sitt personliga tilltal på vägen.
Det tror jag kommer att behöva förändras i framtiden. Eftersom Bianca Ingrosso och Therese Lindgren når ut till fler människor än vad självaste partiledarna gör. Personligt, nära och enkelt bör alltid gälla ju. Även för politiker.  

Den här bloggen riktar sig till alla er som ska rösta i valet och till er yngre som inte får rösta ännu men som är intresserade av politik. Det är framför allt ni läsare som kommer att få bestämma hur innehållet här ser ut.
Genom att dela med er av frågor och synpunkter. 
 

Jag har gjort en lista för hur upplägget är tänkt som ni kan läsa och fundera över så länge.
Och hör gärna av er som sagt :)

FÖRKLARINGAR
Genomgångar kring hur saker man hör att det pratas om på nyheterna egentligen fungerar.
Hur fungerar personvalssystemet och vem vinner på det? Hur jobbar politikerna i kommunerna och regionerna samt hur påverkas man som väljare av vad de gör?
Kan det vara smart att rösta på ett parti till riksdagen och ett helt annat till kommunen?
Vilka partier kommer kanske att samarbeta efter valet?
Kan en röst på ett parti innebära ett indirekt stöd till andra partier också? 

RECENSIONER
Faktakoll över vad politikerna säger. Alla lovar saker och många säger likadant även fast de tillhör olika partier. Det är lätt att bli förvirrad. Därför är jag er vägledare i valdimman och sammanställer vad de säger och gör.
Vilka politiker lyfter flest frågor som gynnar unga? Vilka jobbar mest för jämställdhet?
Vad är sant och vad stämmer inte kring vad de lovar?

LISTOR
Snabba tips på saker att läsa och personer att följa under valrörelsen.
Listor över saker som till exempel: De mest digitala politikerna, influencers som påverkar och pratar om politik, hur man själv konkret kan påverka politiska frågor inför valet.
Allt möjligt som dyker upp och utefter det ni önskar.

DEBATT
Jag kommer att dela med mig av mina egna åsikter kring olika frågor både här på bloggen och hos Nyheter24 Debatt, som jag skrivit en del för tidigare, under valrörelsen. Det är viktigt för mig att vara helt transparent med vad jag själv tycker. För trovärdighetens skull och för att jag är en person med mycket åsikter :)
Jag har ännu inte bestämt mig vad jag själv ska rösta på i valet.
Det jag vet är att jag kommer söka mig till de som enligt mig på bästa sätt jobbar för mina hjärtefrågor - feminism & jämställdhet samt minskad psykisk ohälsa hos unga & en sjukvård som håller hög kvalitet oavsett var i landet man bor.

INTERVJUER
Jag rör mig framförallt i Stockholm där jag jobbar på dagarna. Samtidigt som jag reser en del runt om i landet på olika uppdrag. Särskilt till Sundsvall - som jag kommer från. I sommar och under valrörelsen kommer jag att besöka evenemang och träffa människor som på olika sätt påverkar politiken i Sverige. Intervjuer med dessa kommer självklart upp på bloggen.
Tipsa om och önska vilka personer ni vill ska svara på frågor!
Kanske har du själv som läsare något du vill berätta om som handlar valet eller egna erfarenheter att dela med dig av kring sånt som är viktigt att politiken blir bättre på att hantera.

Q&A 
Fråga, fråga och fråga om allt ni undrar över. Högt och lågt verkligen. Bloggen är till för er läsare och det bästa innehållet skapas utefter era frågor.
Skriv i kommentarsfältet eller kontakta mig via sociala medier.

LÄSARNAS INNEHÅLL
Som sagt - den här bloggen är till för er. Min förhoppning är att den ska bli ett självklart forum dit unga tjejer, och unga killar med för den delen, vänder sig för att få koll på allt som rör valet. Ge feedback kring inlägg, föreslå ämnen och format för uppdateringar.
Till exempel videobloggar där jag hänger med politiker på valkampanj, en runtur inuti riksdagen, en lista över vilka influencers som öppet berättat vad de ska rösta på… Och så vidare. Ni läsare önskar innehåll - vad som helst - och jag gör allt jag kan för att göra det :)

Politik är mer än det som händer inne i riksdagen.
Den speglar sig i musiken vi lyssnar på, TV-serierna vi följer och inom det vardagliga snacket som går runt i skolmatsalen. Därför kommer jag att ta olika frågor ur ett bredare perspektiv - som förhoppningsvis är superenkelt för er läsare att relatera till. Mer om vem jag är och min bakgrund finns under fliken ”OM MIG” i menyn för bloggen. Som sagt - hör av er med alla möjliga frågor och önskemål ni har kring innehåll. Lägg gärna till mig på sociala medier också så kan vi prata mer där. 
På Instagram, Snapchat och Twitter heter jag @elin_sundsvall

Det ska verkligen bli hur roligt som helst att skriva för Modette som jag själv har läst länge.
Chefredaktören Lisa Billinger är en riktig power lady och det är det intrycket har fått av de andra bloggarna här också. Ikväll ska vi ses på kontoret för blogg-aw. Jag ser fram emot att träffa de andra. Vi hörs! 

 
 
 

Till top