Elin Nilsson - Valfrågorna som engagerar mest och partiet som blir störst

Elin Nilsson

Valfrågorna som engagerar mest och partiet som blir störst

Frågor och svar Permalink0
Jag fick några frågor från Modette-redaktionen kring valrörelsen och valresultatet. 

Här är dessa och mina svar. 
Vad tycker ni är viktigast och vilka partier tror ni på?
Dela med er av era tankar kring valet och ställ gärna fler frågor!

1. Vilka valfrågor är störst 2018?
De frågor som engagerar allra mest i det här valet är vård och omsorg samt migration och invandring. De ligger jämnt i engagemang hos väljarna medan skola och utbildning kommer på en tredje plats rätt långt bakom de två toppfrågorna. 

Sedan skulle jag också säga att en av de allra största frågorna det här valet är spelteorierna kring regeringsbildningen. Alltså vilka som kan tänka sig att samarbeta med vilka. Den frågan finns inte med i väljarundersökningar men sett till hur intensiv medierapporteringen kring möjliga partisamarbeten är och att inget block ser ut att få så pass stort stöd att kunna styra på egen hand utan att bilda nya konstellationer - så är just den frågan brännhet.

2. Vart borde man vända sig för att läsa på om politik – om man inte är så intresserad? 
Då tycker jag absolut att man ska kolla på YouTube och Instagram! Att springa runt bland valstugorna på torget och plocka på sig hela program från alla partierna är ju inget man gör direkt om man inte är intresserad sedan innan. Då är det betydligt lättare att föra in politik i sitt eget sociala medier-flöde. Alla som inte redan tittat bör kolla igenom Margaux Dietz intervjuer med partiledarna som hon gjorde i sitt tv-program Partitempen tidigare i år. Det ligger uppe på YouTube och är ett roligare koncept än de politiker-intervjuer man brukar se i traditionell tv.

Sedan finns nästan alla partiledare, en del ministrar och andra högt uppsatta politiker på Instagram. Där lägger de upp vad de gör på dagarna i sina Instastories och skriver bildtexter om politik som är enkla att ta till sig. De två politiker jag tycker gör bäst innehåll på Instagram är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Börja följa några politiker så kommer fler upp som förslag automatiskt. Instagram hjälper en till och med att sortera, grymt ju! 

3. Vilket parti tror du kommer vinna valet?
Man brukar säga att när det kommer till att vinna väljarnas förtroende så är det den som ger en mest verklighetstrogen bild av hur samhället ser ut som också får flest röster. Det handlar alltså om att ge en beskrivning av vad som är problem i samhället - som också stämmer överens med vad den stora massan människor ser som samhällsproblem. 

Man kan jämföra det med ett elevråds-val på en skola. Om vi tänker oss följande scenario; Jag och sju andra elever kandiderar till elevrådsordförande. Skolan vi går på har stora problem med uppvärmningen av klassrummen så att alla måste sitta med dunjacka inomhus och kämpa med att skriva proven med vantar på händerna. De upplever att situationen är ett jättestort problem för deras utbildning. Ett viktigt val kommer alltså ske om några veckor. Och vi är flera som vill ta på oss ledarskapet att driva skolans utveckling från ett elevperspektiv. Jag är den första som säger att den viktigaste för skolan är att ordna så att värmen fungerar ordentligt och att jag kommer göra allt för att driva den frågan tills det är löst. De andra kandidaterna fokuserar på annat som också är viktiga men inte i huvudsak det som eleverna själva upplever som viktigast.

En vecka senare däremot börjar de övriga att prata om värmefrågan - och flera av dem har även bättre förslag rent konkret för att lösa problemet än vad jag har. Jag blir ändå den som vinner ordförandevalet. Eftersom jag lyfte fram gjorde frågan till min egen redan från början. När de andra tar upp samma sak efter mig så blev budskapet till eleverna som skulle rösta att ”hon hade rätt” - alltså uppfattas jag som pålitlig.

Och om vi då tittar på valets två hetaste frågor. Det går att konstatera att inget parti har speciellt högt förtroende när det gäller sjukvårdspolitiken. Jag tror att det beror på att då sjukvården styrs i regioner och inte nationellt - det vill säga att det finns hela 25 stycken lokala ”regeringar” i Sverige med olika partikonstellationer vid makten - så finns det inget parti som riktigt lyckas äga frågan. Dessutom är systemet med regionstyre inte alls bra enligt min mening. Eftersom kvaliteten på vården och hur snabbt man får hjälp vid sjukdom  är väldigt skiftande beroende på var i landet man bor. Väljarnas bild blir alltså att politiken kollektivt har misslyckats - och ingen vinner förtroendet kring sjukvården.

Den andra mest engagerande frågan hos väljarna, migration och invandring, har Sverigedemokraterna lyckats göra till sin egen. Jimmie Åkesson var som elevråds-kandidaten som först sa ”det är svinkallt här och vi måste göra något åt det nu”. Oavsett hur mycket de andra pratar om migrationen i valrörelsen, och hur bra saker de än föreslår just nu, så är Sverigedemokraterna det parti som anses mest trovärdiga hos väljarna i den frågan.

Med det sagt så tror jag att Sverigedemokraterna blir störst bland partierna i valet. Då de har högst förtroende i den fråga som väljarna ser som mest angelägen. Men även om resultatet blir så tror jag däremot inte att Jimmie Åkesson blir statsminister. Eftersom de andra partierna helt enkelt inte kommer att godta det. Beroende på hur stora de övriga sju blir och vilken förhandlingsmakt de därmed får så kan ett flertal nya konstellationer komma att bildas. Därav att spelteorierna kring regeringsbildningen är en så pass uppmärksammad fråga i det här valet. Allt kan verkligen hända.

Och det jag vågar påstå med allra mest säkerhet är att valet inte kommer avgöras på valnatten. Det avgörs i förhandlingarna inom maktens korridorer under veckorna eller månaderna efter den 9 september. 

Bildmontage: Metro 
Till top