Elin Nilsson - Så här bör du tänka när du bestämmer dig för hur du ska rösta

Elin Nilsson

Så här bör du tänka när du bestämmer dig för hur du ska rösta

Tips Permalink0

 Du kanske liksom jag inte ännu har bestämt dig för vad du ska rösta på. För mig lutar det åt lite olika håll för varje dag som går. Och idag står partierna närmare varann än förr så det kan vara komplicerat att skilja dem åt. 
Höger och vänster står inte lika tydligt som kontraster helt enkelt. 

Jag tänker generellt så här när det kommer till att leda ett land så är det smidigast att se landet som ett företag. Och sedan fundera över: Vilka är bäst lämpade att leda företaget Sverige? 

Och det finns två saker jag vill tipsa dig om att ha i åtanke när du väljer. 

Det första tipset gäller riksdagsvalet. 

Och där handlar det om att välja ut en, två eller tre frågor som är viktigast för dig. Det finns inget parti som är bäst på allt - det säger sig självt egentligen. Så tänk dig att du är vd för ett företag och ska rekrytera. Vem du anställer beror ju på vad du söker efter. Beroende på om du behöver en ekonom, PR-expert eller en fastighetschef så kommer du att välja helt olika personer utefter kriterierna. 

Den skarpaste ekonomen kanske inte är speciellt duktig på PR eller fastigheter liksom. Så istället för att börja kolla igenom partiledardebatter och tal (där alla säger typ samma saker) - börja i änden av vad du tycker är viktigast och sålla sedan bort allt som går utanför det. Och kom ihåg att Google är din vän. Gör sökningar efter nyhetsartiklar som visar vad olika partier faktiskt gjort i de frågor du tycker är viktiga. 

Det är lätt att fastna för valslogans och saker politiker säger som låter bra.
Men precis som gäller i relationer: Det viktiga är vad de gör och inte vad de säger. 

Det andra tipset gäller kommunvalet. 
Valet till vilka som ska styra din hemkommun är egentligen det allra viktigaste. För där beslutas om det som är nära dig. Om du går i skolan påverkas du av vilka som sitter i ledningen där från kommunen, om du letar bostad påverkas du av hur mycket som finns och byggs - vilket de styr över. Och här bör du koppla dig fri från hur du tänkt i riksdagsvalet. I Sverige finns 290 kommuner = alltså också 290 kommunledningar. 

I vissa kommuner har Socialdemokraterna det bästa laget och i andra kommuner har Moderaterna eller Centerpartiet den bästa uppställningen av kandidater. Tänk verkligen rekrytering här. Och precis som vid anställningar av personal så ska du värdera personliga egenskaper högt.
Kolla upp vilka som kandiderar och kontakta dem som du tycker verkar bra. 

En vettig kandidat ska finnas tillgänglig för dig som potentiell väljare och svara på dina frågor. Intervjua dem helt enkelt. Personkryssa sedan någon du fått god kontakt med som du alltid kan höra av dig till senare om den har fått en maktposition. På så sätt håller du dig nära makten = kan lättare påverka den. 

Vilka som kandiderar ser du genom att googla parti + din hemkommun (till exempel Socialdemokraterna Östersund). Gör så med alla partier och scrolla igenom kandidater, kolla in deras sociala medier och vad de vill verka för. Ett annat bra tips är att gå in på din lokala tidnings hemsida och söka i sökrutan efter de frågor du tycker är viktiga. Fraser så som till exempel ”jämställdhet kommunpolitik” brukar få fram en del bra information. 

Sammanfattningsvis - tänk dig att du anställer till ditt företag med ambitionen att hitta den bästa möjliga personalen, skilj riksdags- och kommunvalet åt samt var inte rädd att höra av dig till politiska kandidater. 

Här är några bilder från Almedalsveckan för en månad sen - maktens centrum: 

 
 
 
 
 
Till top