Elin Nilsson - Partiledardebatt ikväll i ett läge som är tuffare än nånsin

Elin Nilsson

Partiledardebatt ikväll i ett läge som är tuffare än nånsin

Politiska partier Permalink0

Foto: TT/Montage


Ikväll kl 20.00 sänds den första stora partiledardebatten inför valet.
Ämnena som kommer att debatteras är vård, klimat, ekonomi och migration. 
Ni kan se live hos arrangörerna Expressen och Dagens Industri.


Jag vill verkligen tipsa er som känner att ni behöver få en övergripande koll på partierna och vad de vill driva för frågor om att följa den. Eftersom det är startskottet för valrörelsen så kommer den här kvällen vara betydande för var deras fokus kommer ligga någonstans. 

Det har också sagts från arrangörerna att partiledarna kommer vara tvungna att prata om sin egen politik - istället för att klanka ner på de andra partiernas politik. Jättebra ju! 


Ett annat tips är att följa diskussionen på Twitter samtidigt som ni tittar.
Det brukar skrivas en hel del och ibland är debatten som äger rum där till och med mer intressant än den som sänds live på tv. 

Hashtag är #Debatten2018 

Och om man är en av dem som vanligtvis tycker att politiska debatter är långtråkiga så vill jag bara säga: Ge denna en chans ändå. Politikerna kommer inte att snåla på energi ikväll då det är väldigt mycket som står på spel för dem alla. Det finns ingen given valvinnare och i år är det ett tuffare läge än nånsin. Mindre partier riskerar att åka ur riksdagen och större partier riskerar att få ett regeringskaos. Då ingen riktigt vill säga hur de kan tänka sig att samarbeta efter valet och vad de är villiga att kompromissa med. 

Allt kan alltså hända. 

Utöver själva politiken är jag väldigt nyfiken på vad partiledarna kommer att köra för rekvisita. De brukar ju använda sig av prylar under debatter för att förstärka sitt budskap. Det finns en del exempel på det som är klockrena och en del som är mest pinsamma. 


Här är två klassiker: 


Annie Lööf försöker ge Stefan Löfven ett dokument från Energimyndigheten. Och han vägrar ta emot dem. Stämningen i studion blir cringe deluxe. 
 
 
Miljöpartiet har tagit med sig kol på debatter så pass många gånger att det vore riktigt roligt faktiskt om samma sak sker ikväll. En tradition är ju en tradition. 

 
Jag kommer att betygsätta partiledarnas insatser efter debatten. Ni som tittar får gärna skriva till mig vad ni tycker. Här i kommentarsfältet eller på Twitter/Instagram - @elin_sundsvall heter jag där.
Till top