Elin Nilsson

Fyra anledningar varför NMR är livsfarliga på riktigt

Nazism Permalink0
 
Det är nog ingen som har undgått att notera att den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen - NMR - demonstrerade på Kungsholmstorg i Stockholm förra helgen. Denna helg håller de en demonstration i Ludvika och de verkar köra på fullt ut inför valet. De är faktiskt livsfarliga på riktigt - förutom de mest uppenbara sakerna, som att de hatar alla som inte är vita eller tycker som dem samt att de vill avskaffa demokratin, här är fyra anledningar varför: 

De är våldsamma 
NMR drar sig inte för att bruka våld mot någon. Inte ens mot kvinnor. De till och med uppmuntrar till våld och till att störa evenemang på sin hemsida. Som en riktig terrororganisation. 

De ljuger om de mest självklara sanningarna 
Förintelsen? Auschwitz? 
Glöm allt du lärt dig i skolan - för dessa saker har aldrig hänt! I alla fall inte enligt NMR...

De kandiderar till riksdagen
Trots att de, som de säger "hatar etablissemanget och de som styr Sverige" så jobbar de hårt på att tillhöra den makten. "Men det är väl ingen risk att NMR kommer in i riksdagen?" - tänker du kanske då. Nej, mest troligt inte detta val. I framtiden dock är det möjligt. Partier som vi undersakttar och viftar bort har en tendens att glida fram senare utan att vi knappt hunnit fatta vad som hänt. 

De kartlägger och hotar journalister 
Att vi har medier som rapporterar kring är en av demokratins allra viktigaste grundbultar. Det vill NMR ta bort - helt enkelt för att medierna inte går deras ärenden och skriver deras egna saninngar om saker och ting. Metoden för att tysta ner journalister? 
Kartlägga dem, lista alla som är ett hot mot nazismen och i de allra värsta fallen - planera mord på dem. 

Så bra är partiernas valaffischer

Valkampanj Permalink0
Ingen kan undgå att det sitter valaffischer typ exakt överallt. 
Det är minst sagt en utmaning att nå fram med sitt budskap på några få rader som människor ska hinna läsa när de snabbt passerar förbi. En del lyckas bättre och en del sämre. 
 
Dessa tycker jag är bäst i år! 

Vänsterpartiet 
"Ett Sverige för alla inte bara för de rikaste." 
Med denna huvudslogan visar Vänterpartiet tydligt vad de står för. Istället för att bara skriva det allmänna påståendet att Sverige "ska vara för alla" så sätter de en tydlig kontrast med att sätta "de rikaste" i ett motsatsförhållande. Man gillar ju också när politiker, och företag med för den delen, använder klarspråk. Istället för att säga "höginkomsttagare" eller "kapitalstarka" så säger man kort och gott att om någon är rik så är den rik.

 Kristdemokraterna 
När utrymmet för text är begränsat är det effektivt att använda ett tydligt bildspråk. Här porträtterar Kristdemokraterna människorna de vill jobba för - och inte bara sina egna politiker som kandiderar. Bilderna väcker känslor och man förstår direkt hur de menar med de korta budskapen på dem.
Mycket innehåll kommunicerat snabbt. 

 
Miljöpartiet 
Gillar bilderna på barnen och jordgloben. Barn signalerar framtid och med jorden förstår man direkt att det handlar om "save the planet".
Isbjörnen känns lite overkill dock. 

Och här är några affischer jag minns från tidigare val. 

De är duktiga på att ta fram budskap Kristdemokraterna. Minns hur paff man blev när dessa var överallt. Göran Hägglund och en massa olika djur liksom. Så tydligt och smart.

 
När Vänsterpartiet körde "Nej till vinster i välfärden" svarade Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) med "Nej till vänster i välfärden". Smart sätt att vända om orden på och det passar klockrent in med vad de vill driva för frågor.
 

Hahahaha never forget denna. Vet inte varför jag tycker den är så rolig? Kanske för att den ser ut som omslaget till valfri Jim Carrey-film? 

Jag tror att nästa val kommer bestå av en hel del flippade kampanjbilder på ett sätt som vi inte sett förut.
Ju mer digitala vi blir och ju mer intryck vi får varje dag i form av bilder desto mer uppseendeväckande behöver fysiska affischer vara för att vi ens ska notera dem. 

Det blir spännande att se! Vad tycker ni om valaffischerna? :) 

Valfrågorna som engagerar mest och partiet som blir störst

Frågor och svar Permalink0
Jag fick några frågor från Modette-redaktionen kring valrörelsen och valresultatet. 

Här är dessa och mina svar. 
Vad tycker ni är viktigast och vilka partier tror ni på?
Dela med er av era tankar kring valet och ställ gärna fler frågor!

1. Vilka valfrågor är störst 2018?
De frågor som engagerar allra mest i det här valet är vård och omsorg samt migration och invandring. De ligger jämnt i engagemang hos väljarna medan skola och utbildning kommer på en tredje plats rätt långt bakom de två toppfrågorna. 

Sedan skulle jag också säga att en av de allra största frågorna det här valet är spelteorierna kring regeringsbildningen. Alltså vilka som kan tänka sig att samarbeta med vilka. Den frågan finns inte med i väljarundersökningar men sett till hur intensiv medierapporteringen kring möjliga partisamarbeten är och att inget block ser ut att få så pass stort stöd att kunna styra på egen hand utan att bilda nya konstellationer - så är just den frågan brännhet.

2. Vart borde man vända sig för att läsa på om politik – om man inte är så intresserad? 
Då tycker jag absolut att man ska kolla på YouTube och Instagram! Att springa runt bland valstugorna på torget och plocka på sig hela program från alla partierna är ju inget man gör direkt om man inte är intresserad sedan innan. Då är det betydligt lättare att föra in politik i sitt eget sociala medier-flöde. Alla som inte redan tittat bör kolla igenom Margaux Dietz intervjuer med partiledarna som hon gjorde i sitt tv-program Partitempen tidigare i år. Det ligger uppe på YouTube och är ett roligare koncept än de politiker-intervjuer man brukar se i traditionell tv.

Sedan finns nästan alla partiledare, en del ministrar och andra högt uppsatta politiker på Instagram. Där lägger de upp vad de gör på dagarna i sina Instastories och skriver bildtexter om politik som är enkla att ta till sig. De två politiker jag tycker gör bäst innehåll på Instagram är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke från Miljöpartiet och Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Börja följa några politiker så kommer fler upp som förslag automatiskt. Instagram hjälper en till och med att sortera, grymt ju! 

3. Vilket parti tror du kommer vinna valet?
Man brukar säga att när det kommer till att vinna väljarnas förtroende så är det den som ger en mest verklighetstrogen bild av hur samhället ser ut som också får flest röster. Det handlar alltså om att ge en beskrivning av vad som är problem i samhället - som också stämmer överens med vad den stora massan människor ser som samhällsproblem. 

Man kan jämföra det med ett elevråds-val på en skola. Om vi tänker oss följande scenario; Jag och sju andra elever kandiderar till elevrådsordförande. Skolan vi går på har stora problem med uppvärmningen av klassrummen så att alla måste sitta med dunjacka inomhus och kämpa med att skriva proven med vantar på händerna. De upplever att situationen är ett jättestort problem för deras utbildning. Ett viktigt val kommer alltså ske om några veckor. Och vi är flera som vill ta på oss ledarskapet att driva skolans utveckling från ett elevperspektiv. Jag är den första som säger att den viktigaste för skolan är att ordna så att värmen fungerar ordentligt och att jag kommer göra allt för att driva den frågan tills det är löst. De andra kandidaterna fokuserar på annat som också är viktiga men inte i huvudsak det som eleverna själva upplever som viktigast.

En vecka senare däremot börjar de övriga att prata om värmefrågan - och flera av dem har även bättre förslag rent konkret för att lösa problemet än vad jag har. Jag blir ändå den som vinner ordförandevalet. Eftersom jag lyfte fram gjorde frågan till min egen redan från början. När de andra tar upp samma sak efter mig så blev budskapet till eleverna som skulle rösta att ”hon hade rätt” - alltså uppfattas jag som pålitlig.

Och om vi då tittar på valets två hetaste frågor. Det går att konstatera att inget parti har speciellt högt förtroende när det gäller sjukvårdspolitiken. Jag tror att det beror på att då sjukvården styrs i regioner och inte nationellt - det vill säga att det finns hela 25 stycken lokala ”regeringar” i Sverige med olika partikonstellationer vid makten - så finns det inget parti som riktigt lyckas äga frågan. Dessutom är systemet med regionstyre inte alls bra enligt min mening. Eftersom kvaliteten på vården och hur snabbt man får hjälp vid sjukdom  är väldigt skiftande beroende på var i landet man bor. Väljarnas bild blir alltså att politiken kollektivt har misslyckats - och ingen vinner förtroendet kring sjukvården.

Den andra mest engagerande frågan hos väljarna, migration och invandring, har Sverigedemokraterna lyckats göra till sin egen. Jimmie Åkesson var som elevråds-kandidaten som först sa ”det är svinkallt här och vi måste göra något åt det nu”. Oavsett hur mycket de andra pratar om migrationen i valrörelsen, och hur bra saker de än föreslår just nu, så är Sverigedemokraterna det parti som anses mest trovärdiga hos väljarna i den frågan.

Med det sagt så tror jag att Sverigedemokraterna blir störst bland partierna i valet. Då de har högst förtroende i den fråga som väljarna ser som mest angelägen. Men även om resultatet blir så tror jag däremot inte att Jimmie Åkesson blir statsminister. Eftersom de andra partierna helt enkelt inte kommer att godta det. Beroende på hur stora de övriga sju blir och vilken förhandlingsmakt de därmed får så kan ett flertal nya konstellationer komma att bildas. Därav att spelteorierna kring regeringsbildningen är en så pass uppmärksammad fråga i det här valet. Allt kan verkligen hända.

Och det jag vågar påstå med allra mest säkerhet är att valet inte kommer avgöras på valnatten. Det avgörs i förhandlingarna inom maktens korridorer under veckorna eller månaderna efter den 9 september. 

Bildmontage: Metro 
Till top